Antropoloog Sinan Çankaya over onderzoek, succes en tips voor antropologen

/// Sacha Tijmstra

Ik zag antropoloog Sinan Çankaya voor het eerst op het Kwakiutl congres ‘Antropologie van de Toekomst’. Daar vertelde hij over zijn carrièrepad, de valkuilen en leermomenten. Zijn lezing inspireerde mij om nogmaals met Sinan te gaan zitten, een cappuccino in de hand, om zijn levenslessen op papier te zetten en te delen met alle lezers. 

Wie is Sinan?Nederland, Amsterdam, 18-10-2011 Sinan Cankaya, Juxta onderzoeker bij de Politie Amsterdam PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Sinan is iemand die altijd wil blijven leren. Op dit moment leert hij naast al zijn bezigheden,
onderzoek en projecten de Spaanse taal, ‘gewoon omdat ik dat een mooie taal vind’. De drang om deze taal te leren ontstond na een fietsvakantie van Lissabon naar Valencia. ‘In het zuiden van Andalusië spraken ze bijna geen woord Engels. Dat was ontzettend moeilijk. Toen wilde ik het ook gaan leren.’ Met
Spaans zou hij ook zijn horizon kunnen verbreden en kunnen reizen in Zuid-Amerika. Als hij klaar is met Spaans komt Portugees aan bod, en daarna Arabisch.
Sinan deed onder andere onderzoek naar discriminatie binnen het politiewezen en etnisch profileren van politieagenten tijdens hun werk. Hier publiceerde hij ook meerdere boeken over. Naast het politiewezen heeft hij zich ook gericht op agressie incidenten op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Op dit moment werkt Sinan onder andere aan het project Straatrecht, wat hij met een paar anderen ontwikkeld heeft. Dit is een organisatie die jongeren traint over hun juridische rechten en plichten in ontmoetingen met politieagenten. Verder is hij sinds kort als postdoc verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

Wat is succes?
Deze bovengenoemde vraag stelde Sinan mij toen ik vroeg of hij zichzelf als succesvol beschouwde. ‘Succes kan niet los gezien worden van het heersende neoliberalisme. We leven in een maatschappij waarin we moeten presteren, en waarin verantwoordelijkheid, zelfontplooiing en zelfexpressie belangrijke waarden zijn. Het individu is centraal komen te staan. Binnen dit neoliberalisme wordt het individu als gevolg verantwoordelijk gehouden voor zijn eigen succes en dus ook zijn misère. Je hoort CEO’s dan ook altijd over hard werken en over het geloven in eigen krachten. Nooit hoor je ze over hun privileges, overgeërfde netwerken en kansen, want dat doet af aan het persoonlijke succes. Maar ik ken zat mensen die ook hard werken en die niet verticaal op de sociale ladder zullen stijgen.’

 

Het heersende beeld van succes klopt gewoon niet

 

Het sociale en professionele netwerk dat je opbouwt, is erg belangrijk in succes. Het vergroot je kansen. Zonder dat netwerk zijn er geen kansen, dus succes is nooit in isolatie te zien. Bovendien is het ook een kwestie van geluk. Sinan heeft zat vrienden die nu werkloos thuis zitten, omdat het gewoon niet lukt, niet omdat ze niet slim zijn of niet gestudeerd hebben of niet willen werken. ‘In onze maatschappij bestaat er jammer genoeg een onderscheid in winners en losers. Zo’n label werkt heel stigmatiserend.’ Het heersende beeld van succes klopt dus gewoon niet, maar brengt wel labels voort die grote gevolgen kunnen hebben voor deze zogenaamde losers.

Tips voor studenten
Een moeilijke en dreigende kwestie dus, succes. Hoe kun je jezelf een handje helpen om je kansen te vergroten in je carrière?

Zichtbaarheid
Wees zichtbaar voor mensen. Zorg dat mensen je kennen en weten wat je doet. Sinan is tijdens zijn onderzoek veel mensen gaan mailen die hij interessant vond of waarvan hij iets gelezen had en heeft met hen gepraat en koffie gedronken. Hij heeft zelfs heel brutaal (zijn eigen woorden) soms zijn eigen werk naar mensen gestuurd om het hen te laten lezen. Daar heeft hij uiteindelijk een baan aan overgehouden, maar pas na drie jaar. Toen was er toevallig een opening en heeft zijn promotor hem weer zichtbaar gemaakt..

Netwerk
Bouw een netwerk op. ‘Je realiseert je het nu misschien niet maar al de mensen waar je nu mee omgaat en rondhangt, bijvoorbeeld tijdens je opleiding, dat kunnen later je contacten worden.’ Hij heeft bijvoorbeeld Conflict Resolution gestudeerd in Bradford. Dat waren heel veel mensen die al actief waren geweest bij bijvoorbeeld de Verenigde Naties. Nu wilde hij zelf niet die kant op, maar hij ziet op Facebook nog steeds dat mensen van die Master met elkaar samenwerken. Samenwerking is ook belangrijk: je bent altijd van anderen afhankelijk en je kunt soms samen veel meer bereiken. Zijn project Straatrecht is een voorbeeld van het bundelen van krachten.

Diversifiëren
Diversifieer in je studie. Zorg dat je van meerdere studies iets meekrijgt. Elke studie heeft namelijk een andere manier van kijken en een ander gedachtegoed. Zo leer je goed nuanceren en alles vanuit verschillende kanten te bekijken. Sinan zou zelf in de toekomst ook nog rechten en filosofie willen studeren. Ook in methodiek zou je volgens Sinan moeten diversifiëren, met andere woorden gebruik maken van mixed methods; kwalitatief en kwantitatief vullen elkaar aan. Bovendien kun je met kwalitatief onderzoek alleen geen grotere uitspraken doen, iets waar Sinan bijvoorbeeld wel behoefte aan heeft.

Uit zijn lezing tijdens het congres ‘Antropologie van de Toekomst’ haalde ik ook nog een andere tip: Specificeer je onderwerp. Sinan is gespecialiseerd in het politiewezen en wordt daardoor heel vaak gevraagd met betrekking tot dat onderwerp.

Sinan Çankaya is zeker zichtbaar. Hij is van student die interessante mensen mailde, doorgegroeid naar interessant persoon die gemaild wordt. Is dat succesvol? Misschien. Daar zijn Sinan en ik nog niet over uit.

 

Lees Sinan’s blog op www.sinancankaya.nl 

 

Verder lezen?

Lees Geloof in je vak

Lees Het fenomeen van bullshit jobs

Reageren op Sinan’s tips? Deel je gevoelens hieronder!

Een gedachte over “Antropoloog Sinan Çankaya over onderzoek, succes en tips voor antropologen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.