Tip van Jip /// Theo Niekus

Jip van Steenis –

De volgende fotograaf wil ik echt dolgraag met antropologen delen: Theo Niekus. Ever heard of?

foto 1

Theo Niekus is een straatfotograaf. Wat wil dat zeggen? Dat hij heel veel op de straat te vinden is en van al dat hij passeert en heel veel foto’s maakt. Theo Niekus neemt snapshots van momenten die anders zouden voorbij gaan in een “Ha!”, “Bah!”, “Oh!”, “Huh?!”, “Cool!” of “Like!”… nu ze gefotografeerd zijn is het mogelijk om er langer bij stil te staan dan enkel het vlugge moment dat het menselijk zicht kan vatten.

Voornamelijk mensen staan centraal in zijn kaders. Voor mij zijn deze foto’s daarom een vorm van “Hogere Antropologie” (of zoiets dergelijks). Ik wil echt niet snobby klinken met dit keurmerk dat ik aan de foto’s hecht. Ik vind het gewoon zo verfrissend om eens mensen te zien zonder daar dan gelijk weer zo’n analytisch verhaal bij te horen. Theo Niekus zijn werk is no-nonsense. Soms is er niets anders nodig dan een afbeelding van mensen om het van antropologische waarde te laten zijn.

foto 2 foto 3 foto 4 foto 5

De bovenstaande foto’s zijn een selectie van een verzameling die Theo Niekus bundelt onder de naam “report”. Deze van om en rond de Damrak komen uit zijn “report #2”, uitgegeven in 2010. In de volgende link vind je een interview met hem hierover: https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&x-yt-cl=84503534&v=2QBWuYlxHwI

Zie meer van Theo Niekus op

www.theoniekus.nl. Oh en lees zeker Chris haar stukje over fotografie in het nieuwe nummer van de Cul over vergeten en vergaan. Chris heeft het dieper over het zijn en niet zijn van fotografie, dan dat ik nu heb gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.