Kolonisten van Mars

Tekst en beeld: Daniëlle Kronenburg

Met de opkomende dreigingen van onder andere klimaatverandering en kernoorlogen ontstaat er een significante daling in de levensverwachting van de mensheid, althans, op aarde. We zijn niet meer verzekerd dat wij op onze vertrouwde planeet kunnen blijven leven. Mars kan ons op dit gebied nieuwe kansen bieden. De 48-jarige multimiljardair Elon Musk hoopt dat de mensheid nog voor het einde van zijn leven zal beginnen aan de kolonisatie van Mars. Hij is plannen aan het maken voor de bouw van een ruimteschip waarmee de eerste groepen mensen naar Mars zouden kunnen verhuizen.

Mars bevindt zich buiten het destructiegebied van kernwapens en is tot dusver onaangetast door menselijke uitbuiting. Haar milieu ligt relatief dichtbij die van de aarde en de potentie tot terra-vorming, het creëren van een aards klimaat, is veelbelovend. De rode planeet zou de redding van de mensheid kunnen betekenen als we het voor elkaar krijgen hier nieuwe samenlevingen op te bouwen.

Naast de voor de hand liggende problemen als extreem lage temperaturen en hoge radiatie, biedt de kolonisatie van Mars andere problemen. Zo zal het voor de gemiddelde wereldbewoner onbetaalbaar zijn. Dit zorgt voor een gigantische ongelijkheidskloof tussen de verschillende klassen. Het is natuurlijk volstrekt oneerlijk om te stellen dat alleen de meest welvarende top van de wereld de kans krijgt om verder te leven op de nieuwe planeet, terwijl de rest van de mensheid haar noodlot ondergaat op een stervende aarde.

Tot nu toe hebben we geen idee of het daadwerkelijk mogelijk is om de mensheid te onderhouden op een planeet waar geen vee gehouden kan worden en waar water winnen een aanzienlijk groter project is dan hier op aarde. Er zal dus een eerste groep mensen naar Mars moeten vertrekken om dit experiment uit te voeren. Ook dit zorgt voor problemen. Wie gaan er mee? Naast wetenschappers, technici en medici zullen er mensen nodig zijn die zich bezig houden met cultivatie, educatie en nog veel meer. Als we ons als menselijk ras willen vestigen op een nieuwe planeet moeten we er namelijk voor zorgen dat er een samenleving wordt opgebouwd die op zichzelf kan blijven bestaan. Hiervoor zijn talrijk verschillende mensen nodig met diverse achtergronden en vaardigheden.

De eerste mensen komen voor een hoop problemen te staan. Zij zullen de eerste stappen moeten zetten voor een mogelijk nieuw lot voor de mensheid. Zij zullen hiervoor hun leven moeten opofferen. Er wordt verwacht dat er geen retourtickets verkrijgbaar zullen zijn, dus wie gaat, blijft. Deze groep mensen zal hun leven op aarde moeten achterlaten en moeten hopen dat het lukt om iets nieuws op te bouwen op het potentiele nieuwe thuis van de mens. Echter, voorlopig bestaat er geen zekerheid dat dit daadwerkelijk een succesvol experiment zal zijn. Er staan veel problemen en onzekerheden te wachten op de eerste Marsbewoners, maar iemand moet de eerste zijn.

Naast al deze moeilijkheden zijn er natuurlijk ook mooie kanten aan het behoren tot de eerste groep kolonisten van Mars. Zij zullen de eerste stappen zetten op een nieuwe planeet. Zij zullen Mars ontdekken. Zij gaan op avontuur. Zij krijgen zeggenschap in de opbouw van een nieuwe wereld. Zij zullen de nieuwe geschiedenis van de mensheid gaan schrijven.

Er staan veel potentiele problemen in de weg van de kolonisatie van Mars. Echter, de mogelijkheid biedt grote kansen. Het zal een project zijn van onvoorstelbare proportie maar de overweging is zeker de moeite waard. De eerste kolonisten zouden de mensheid kunnen redden. Ga jij mee?