Belangrijkste bijzaak van het leven

Het is zondag 15:30. Ik sta langs de lijn van de Amsterdamse voetbalclub Wilhelmina Vooruit. Al meteen na het laatste fluitsignaal word ik als toeschouwer bestookt met vragen over Ajax en Feyenoord. ‘2-0 voor ons en 0-0 bij die kakkies,’ antwoord ik vol enthousiasme. Terwijl we met een – bestaan deze uitslagen nog? – 12-1 overwinning teruglopen naar de kantine, valt de 1-0 bij Excelsior. De club is te klein voor de immense euforie die hiermee gepaard gaat.

Een jongen schreeuwt door de telefoon ‘2-0’! Een kordate interactie met de jongen van pakweg tien jaar, geeft me genoeg informatie dat dit gaat om Excelsior en een wederzijdse vuistballing bevestigt onze klik. Vanaf verschillende velden stijgt gejuich op en een hallelujastemming neemt bezit over zowel winnende als verliezende ploegen. Als een aantal minuten later voor de derde keer het netje bolt, zit ik in de kantine voor de buis te genieten van de goal en mijn broodje kroket. Buiten wordt vuurwerk afgestoken alsof 020 al kampioen is of in ieder geval beter is dan 010. Dat eerste nog net niet natuurlijk, maar er is trots en hoop. Een kleine analyse van Ajax, Neerlands Hoop in bange voetbaldagen – waar trots overheerst.

Natuurlijk is er hoop als je ziet waarmee we spelen. Onana als stevig slot op de deur met daarvoor verdedigers gesneden uit het beste Colombiaanse hout en een man van 17 met het lichaam van een kast. Waar was mijn lichaam op die leeftijd? Waar is mijn lichaam überhaupt, anno nu? De wisselingen op de flank pakken goed uit en de kern van het team staat als een huis. De lichtvoetige Ziyech met zijn fluwelen pass; onze Davy met de eeuwige vechtlucht en Lasse Schöne tu-tu-tu-du die er op zijn tijd een vrije trap inschiet.

Voorin liggen onze zorgen al helemaal niet meer. Zoveel keus en goede mensen voorin hebben we in tijden niet meer gehad. Younes aka de Duitse Sjaak Swart, die heerlijke Amsterdamse branie van Justin Kluivert waar teams in de toekomst een moord voor zullen doen. Traoré heeft inmiddels zijn waarde bewezen en meer dan dat. Invaller Neres met z’n kop alsof ie rechtstreeks uit een ganggevecht in Sao Paolo komt gaat er komen, let op mijn woorden. Dolberg is daar gelukkig al, wat een parel die vent.

Laten we hopen dat we in ieder geval donderdag niet te makkelijk opvatten en dat uitdoelpunt maken, dan gaat dát in ieder geval goedkomen.

En wat betreft zondag, ach, dat kampioenschap in inmiddels verworden tot belangrijkste bijzaak.

 

Zie jullie in Stockholm,

Ernst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.