Avocado mania

Tekst /// Katarina Schul

Iedereen houdt van avocado, de meest gezonde en populaire vrucht van dit moment. De avocado is prominent aanwezig in de meeste vegetarische pinterestrecepten en belooft zeer veelzijdig te zijn. Je kunt er hamburgers van kneden, het vruchtvlees samen met basilicum tot pesto prakken, of de boter in de chocoladetaart ermee vervangen. Ondanks dat deze exotische vrucht hetzelfde vetgehalte als een bakje slagroom heeft, dankt zij haar populariteit aan haar ongelooflijk gezonde imago. De avocadoconsumptie is in de afgelopen jaren dan ook flink gestegen.

In Amsterdam hebben drie vrienden zelfs besloten het eerste avocadorestaurant van Europa te beginnen. Binnenkort zal in de Pijp het restaurantje ‘The Avocado Show’ volledig in het teken staan van de avocado. Ze zullen ontbijt, lunch, avondeten en snacks tot diep in de nacht aanbieden, opdat niemand meer een maaltijd zonder avocado hoeft te consumeren. Begin maart zal de winkel openen en het belooft druk te worden, want iedereen houdt immers van deze donkergroene, peervormige vrucht.

Ik zat meestal eerst een week lang naar de exoot in de fruitschaal te loeren voordat hij eetrijp was.

Toen ik klein was aten wij thuis heel sporadisch avocado’s. Ze waren relatief prijzig, moeilijk verkrijgbaar en altijd ontzettend hard bij aankoop. Ik zat meestal eerst een week lang naar de exoot in de fruitschaal te loeren voordat hij eetrijp was. In de afgelopen jaren is hier echter een verandering in gekomen. Je kunt tegenwoordig overal avocado’s kopen, in welk seizoen dan ook, die ook nog eens rijp genoeg zijn om meteen gegeten te worden. Waar komen deze talrijke, malse avocado’s dan vandaan?

Zuid-Afrika is de voornaamste avocadoleverancier voor Nederland, daar zijn de grootste plantages waar ontelbare rijen avocadobomen staan. Weinig mensen weten echter dat het kweken van avocado’s heel complex en inspannend is. Het duurt even voordat de bomen sterk en groot genoeg gegroeid zijn voordat zij hun vruchten kunnen dragen. Bovendien zijn de bomen ontzettend kwetsbaar voor overvloedig zonlicht, stenen in de grond en ziekteverwekkers. Daarbij verbruikt een kilo avocado’s, dat is ongeveer tweeënhalve avocado, 1000 liter water. Even ter vergelijking, een kilo kropsla verbruikt 180 liter en een kilo tomaten ongeveer 130. Lees meer over de kweek van de ‘Oergezonde waterslurper’ in dit artikel van 360Magazine. Onder de valse schijn van gezondste product van de wereld, brengt de avocado heel wat milieugevaren met zich mee.

Naast het excessieve waterverbruik, legt de vrucht een lange weg af naar de avocadofans in het noorden. Deze bootreis van 28 dagen vormt ook één van de desastreuze milieugevolgen van de toegenomen avocadoconsumptie. Daar komt nog het artificiële rijpingsproces bij. Omdat de avocado namelijk onrijp geplukt moet worden, blijft deze lange tijd nog hard en oneetbaar. Daar is pas recentelijk een oplossing voor bedacht: de vruchten gaan bij aankomst in Rotterdam direct naar rijpkamers. Hier wordt elke lading zorgvuldig gecontroleerd door de rijpmeester en volgt er vernuftig en langdurig rijpingsproces in grote, afgesloten containers.

Onder de valse schijn van gezondste product van de wereld, brengt de avocado heel wat milieugevaren met zich mee.

Deze rijpkamers hebben de verkoop van de avocado enorm versneld en maken daarmee ook restaurants zoals ‘The Avocado Show’ mogelijk in Amsterdam. De avocado is echter niet echt gepast voor een show: de overdadige handel verhoogt niet alleen de druk op het milieu, maar verslechtert ook de situatie in de avocadoplantages in Zuid-Afrika. De vraag naar avocado is enorm toegenomen, maar niet elke boer heeft de kennis en het kapitaal om aan deze rijke handelsbron te beginnen. Het is ook te betwijfelen of avocado’s nog lang te veroorloven zijn voor de plaatselijke bevolking.

Kortom, als er niets verandert, wordt zij langzaamaan een vrucht van de rijke boeren voor de rijke, westerse consument. De avocadotrend veroorzaakt onder het mom van ‘gezond eten zonder je schuldig te voelen’ een crisis voor de boeren en het milieu. Nu denk ik niet dat het wenselijk is de avocado te verbieden, maar het baart mij wel zorgen. Waarom verorberen wij deze exotische vrucht in grote getale zonder na te denken waar zij vandaan komt? Waarom openen wij op het noordelijke halfrond een restaurant dat in het teken staat van een vrucht die van duizenden kilometers ver geïmporteerd moet worden? Ik stel voor dat we ons richten op het openen van een restaurant waar streek- en seizoensgebonden producten centraal staan, zodat men gezond eet en zich écht niet schuldig hoeft te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.