No make-up make-up tutorials

Tekst // Naomi Veenhoven
Beeld // Tobiah Palm

Sinds enige tijd ben ik in de ban van no make-up make-up tutorials, en niet alleen vanwege de tegenstrijdige naam. Op verschillende blogs worden deze video’s enthousiast aangekondigd als ‘de nieuwe make-up trend die ons bevrijdt van de ketenen van make-up’. Nou, dit beloofde veel. Ik liet mijn fantasie de vrije loop, want waar zouden deze video’s over gaan? Wellicht zijn het tutorials over hoe je een make-up look kan creëren zonder make-up? Ik zag het al helemaal voor me: lippen ingekleurd met bietensap en oogleden voorzien van een fluorescerend laagje markeerstift. Of zijn het filmpjes met instructies over het niet opdoen van make-up, maar dat lijkt me ook best lastig. Iets niet doen vraagt immers om weinig instructies.

Vol verwachting en vragen klikte ik op een van de filmpjes. Lichtelijk teleurgesteld keek ik twaalf minuten lang naar hoe een zogenoemde beauty guru zich opmaakt op een, volgens haar, zo ‘natuurlijk mogelijke manier’. Ze wijst naar allerlei plekken op haar gezicht waar, volgens haar, oneffenheden zitten en noemt deze problem areas. Ze voorziet zichzelf vervolgens van moisturizer, primer, foundation en concealer om deze ‘oneffenheden’ in haar huid te egaliseren. Het verbaast me wel weer dat de guru, na het wegwerken van de oneffenheden, met veel precisie faux sproetjes aanbrengt. Deze zorgvuldig gearrangeerde vlekjes zijn blijkbaar weer wel gewenst. Vervolgens brengt ze blush en highlighter aan voor een healthy glow. Ook haar wenkbrauwen, oogleden, wimpers en lippen worden voorzien van een laag make-up. Zo’n twaalf minuten (en producten) later is de no make-up make-up look compleet, en lijken de gurus zich nog altijd niet bewust van de onderliggende paradox.

Nu is het makkelijk om hard te lachen om deze gurus en de kijkers die ze volgen, maar ik moet bekennen dat ik, ondanks dat ik niet naar deze filmpjes kijk, hier ook aan meedoe. Ik probeer regelmatig de donkere kringen onder mijn ogen te verbergen met concealer en werk fanatiek puistjes weg. Ik heb zelfs naar verschillende manieren gezocht om de deuk in mijn voorhoofd (een overblijfsel van een ongelukje in een botsauto) te maskeren. Het is zo makkelijk om te vergeten dat die ‘healthy glow’ toch echt uit potjes komt, dat dit niet aangeboren is en dat huid niet egaal is van zichzelf.

Deze video’s bevrijden ons niet uit de ‘ketenen van make-up’ zoals vele blogs mij beloofden. Ze doen juist het tegenovergestelde; ze maken ‘de natuurlijke look’ tot iets dat alleen verworven kan worden door het aanbrengen van make-up. De natuurlijke staat van het gezicht is vooral een probleem dat moet worden opgelost. Als het gezicht vervolgens is voorzien van lagen van make-up die de ‘problemen’ verbergen, noemen we dat resultaat ‘natuurlijk’. Ons idee een natuurlijke staat van het gezicht is een illusie geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.