ASMR: een tedere revolutie

Fluisterende kappers die zorgvuldig je haar doorkammen, studiesessies waarbij mensen geconcentreerd bladzijden omslaan en aantekeningen maken en dames die met hun lange, gelakte nagels zachtjes op hun smartphone tikken: steeds meer mensen ontdekken het wonderlijke YouTube-fenomeen genaamd ASMR. In dit genre creëren miljoenen creatievelingen wereldwijd filmpjes waarin ze hun kijkers fluisterend of zacht pratend helpen te ontspannen. ASMR staat voor autonomous sensory meridian response: het aangenaam tintelende gevoel dat zich vanuit je kruin of je ruggengraat verspreidt wanneer iemand bijvoorbeeld in je oor fluistert of je zachtjes aanraakt. Maar zelfs het horen van een mooi lied of het kijken naar iemand die langzaam en teder de was opvouwt kan ASMR opwekken. Zo zijn er talloze genres als ‘roleplay’s’, ‘sounds only’, ‘visual triggers’, ‘meditation’ en ‘positive afformation video’s’.

Sinds vijf jaar ben ik behoorlijk verslaafd geraakt. ASMR is precies wat ik nodig heb na een lange, stressvolle dag of wanneer ik midden in de nacht wakker wordt, strak van de adrenaline. Zodra ik een filmpje opstart, kom ik langzaam op een andere plek terecht. Mijn ogen worden zwaarder, mijn stemming lichter. Tot ik volledig versmelt met de geluiden en mijn zorgen heel ver weg lijken.

Mijn verslaving begon naar aanleiding van een uitzending van De Wereld Draait Door. Op een herfstavond in 2012 zaten er bij Matthijs twee ‘fluistermeisjes’ aan tafel: Jolien Morren (RelaxingSounds92) en Ilse Blansert (TheWaterWhispers). Zij probeerden hem duidelijk te maken wat ASMR is en gaven een live demonstratie. Een haast kwispelende Matthijs zat op het puntje van zijn stoel, ‘ga door, ga door’ fluisterde hij gefascineerd.

Onvermijdelijk was de vraag of ASMR een erotische lading heeft. Volgens Ilse was het niet hun intentie, maar zijn er wel mensen die het als erotisch ervaren. Ook bij RTL Late Night stond deze vraag centraal in de uitzending van 19 oktober 2016. Mijn nicht Isabel Meijering (Isabel imagination) was te gast om te praten over ASMR, maar uiteindelijk draaide het gesprek vooral rond het erotische aspect van de filmpjes. Niet verwonderlijk met zoveel heren aan tafel.

Misschien is onze maatschappij zo geseksualiseerd dat we intimiteit bijna niet meer los kunnen zien van erotiek. Dat kan verklaren waarom veel mensen ASMR maar een vreemde bedoening vinden en dat is jammer aangezien ASMR-tists bijdragen aan een meer liefdevolle, tedere en kalme wereld. Zij roepen niet dat er iets moet veranderen, ze fluisteren die verandering rechtstreeks in je oren. Ondanks de onwennige receptie van dit YouTube fenomeen bij het grote publiek, nemen zij het risico om online gekwetst, beledigd en uitgescholden te worden en daar is moed voor nodig. ASMR is voor mij daarom iets bewonderenswaardigs, het is een tedere revolutie.

Auteur: Ghislaine de Rond

Benieuwd naar ASMR, bekijk hier één van de duizenden voorbeelden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.