Tip van Jip /// Antropologen die geen antropoloog zijn

Jip van Steenis –

A.L. Snijders
A.L. Snijders

Er zijn zoveel antropologen die geen antropoloog zijn. De bepaalde antropologische invalshoek – hoe valt die te omschrijven zonder dat ik in het abstracte blijf hangen – van het “niks voor genoegen nemen” en het “buiten het normatieve treden” en “nuanceren en distantiëren”…, is natuurlijk niet alleen antropolooggebonden. De blik die de antropoloog tijdens zijn opleiding krijgt toegereikt, hebben anderen van nature.

Er is een waslijst aan voorbeelden te bedenken maar als eerste schiet me A.L. Snijders binnen. A.L. Snijders (1937) is denk ik zo iemand waar ik het over heb. Een non-antropoloog met antropologische inzichten over het alledaagse. Het maakt verder ook niet welke benoeming hij krijgt. Wat die doet is gewoon goed. A.L. Snijders is schrijver van anekdotes die door hem zeer korte verhalen (zkv’s) genoemd zijn. Het zijn over bagage, begrafenissen, Berlijn, beschaving,  boeken, boekenhouden, Boltanski, brandnetels, bomen, boompjes, bossen, buurmannen, etc. Ze zijn vaak niet langer dan een pagina of twee. Snijders was eerst geen schrijver. Hij werkte op de politieacademie. Het begon voor Snijders bij het plezier vrienden e-mails te schrijven. Inmiddels zijn de zkv’s in vele bundels gebundeld. Eerst waren die bundels relatief duur, inmiddels zijn ze ook te koop in paperbacks voor tientje.

Op Radio4 lees A.L. Snijders korte verhalen voor. Die zijn terug te beluisteren op: http://www.radio4.nl/deochtendvan4/zkv?page=26

Bevriend kunstenaar Joost Conijn maakte de documentaire Een handige dromer (2012) met hem op zijn boederij in de Achterhoek. Het toont hoe A.L. Snijders aanrommelt op een dag, wat vaak is waar hij zijn verhalen over schrijft. (En te zien is ook dat hij praat zoals hij schrijft): http://www.npo.nl/het-uur-van-de-wolf-a-l-snijders-een-handige-dromer/20-03-2012/NPS_1201247

afbeelding 2 Snijders
Brandnetels & Vekeersborden (2012) is een goede bundel, maar eigenlijk maakt het niet uit welke je leest. Ze hebben allemaal iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.