Wij zijn het zout van de aarde – Een filmrecensie van The Salt of the Earth

Bob van Helden –

image001
Sebastião Salgado

De Duitse filmmaker Wim Wenders maakte een schitterend portret van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. De documentaire leidt je aan de hand van prachtige beelden en teksten door het leven en werk van deze inspirerende fotograaf. De film schokt, verbijstert en ontroert je. Salgado brengt door middel van uitgebreide en indringende fotoprojecten verschillende kwesties naar voren, van verwoestende internationale conflicten tot de schoonheid van flora en fauna. Kijkend naar de beelden verlies je in eerste instantie langzamerhand het geloof in de mensheid, maar hij helpt je dit ook weer op te bouwen. De documentaire neemt je mee op Salgado’s reizen over de continenten en zet je aan het denken over iedereen en alles om je heen. Door middel van Salgado’s grootse milieuproject, waarbij hij en zijn vrouw ongeveer 2,5 miljoen bomen plantten om het Braziliaanse ecosysteem te verbeteren, laat hij zien hoe mensen zelf de wereld een beetje kunnen herstellen.

Het was voor mij de eerste film waarbij iedereen in de bioscoop uit ontzag bleef zitten tot de aftiteling was afgelopen en het licht aan ging.

De film leidt je naar alle uithoeken van de wereld en toont je de schoonheid en wreedheid van de mens. Zeker een aanrader voor een vrije avond!

 

image003
Oliewerkers Koeweit 1991 – Sebastião Salgado
image005
Foto van zeeleeuwen, uit het project Genesis – Sebastião Salgado
image010
Verschillende portretten van kinderen verspreid over de wereld – Sebastião Salgado. Hij zegt over kinderen: “On any crisis, be it war, poverty or natural disasters, children are the biggest victims. They are physically weaker, and they are always the first to succumb to disease or starvation”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.