Vulviaanse overwegingen

Tekst: Sarah Baan

Beeld: Daniëlle Kronenburg

Dagelijks wordt de moderne mens doodgegooid met beelden van mooie mannen en vrouwen. We zien ze voorbij komen in reclames, op tijdschriftcovers en in onze favoriete Netflix series. Aan de ene kant is er in onze huidige cultuur steeds meer ruimte voor het idee van ‘self love’. Je mag zijn wie je bent en dat is goed genoeg. Kijk bijvoorbeeld naar artiesten zoals Lizzo, Demi Lovato en Beyoncé.

Aan de andere kant zullen we nooit de perfecte man of vrouw worden die we in de media zien. Het zijn onrealistische schoonheidsidealen, of dat nou ligt aan de belichting van een actrice in een film of het gephotoshopte wasbordje op de Men’s Health cover. Denk alleen ook eens aan het ‘porno-kutje’. Ons vergelijkingsmateriaal wat betreft vagina’s is beperkt. Hierdoor is er een vrij eenzijdig beeld ontstaan van de perfecte poes. Aangezien je niet lekker met de meiden gaat bespreken hoe ieders privé delen eruitzien, zijn veel vrouwen onzeker over hun vagina-situatie.

Er zijn talloze termen voor het vrouwelijke ‘gebied daarbeneden:’ Punani, poes, kut, foef, doos of flamoes. De meest volledige term is echter de vulva. Vagina is immers alleen het gat, terwijl vulva het hele gebied der schaamlippen, plasgaatje en clitoris beslaat.

Maar hoe hoort dat er nou uit te zien? Veel mensen zullen een platte, haarloze spleet voor zich zien met exact dezelfde kleur als de rest van het lichaam. Begrijp me niet verkeerd, deze vulva komt ook voor en daar is niks mis mee. Er zijn alleen erg veel meningen over vulva’s.

Mijn moeder sprak vroeger altijd schamper over vrouwen die al hun schaamhaar weghaalden. “Dat is toch een kinderkutje!” Wel of geen haar? Te grote schaamlippen? En dan die binnenste lip, die zie je ook nog! Hij stinkt misschien ook wel een beetje? Toen ik jonger was zag de situatie er toch anders uit. Is deze kleur wel normaal?

Volgens de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) is een schaamlipcorrectie de procedure die in 2015/ 2016 het hardst groeide in populariteit. Bij deze procedure worden de binnenste lippen van de vagina verkleind, zodat deze niet tussen de buitenste lippen naar buiten komen. Daarnaast zijn er operaties om de vagina te verjongen, de venusheuvel te verkleinen, de schaamlippen voller te maken en zelfs om het maagdenvlies te herstellen. Hoewel een deel van deze procedures ondergaan wordt vanuit medisch oogpunt, kiezen ook veel vrouwen voor een vaginale correctie vanwege esthetische redenen.

Ook zonder veranderingen moet je van je vagina kunnen houden, vinden tegenstanders van vaginale plastische chirurgie. Op Tumblr stond een gehele blog gewijd aan grote schaamlippen. Vrouwen postten foto’s van hun eigen vulva’s die werden geliket en positief becommentarieerd. Deze blog is tegenwoordig niet meer online. Een ander voorbeeld is de Women’s Health organisatie van Victoria, Australië. Op hun website staan alle antwoorden op je vragen over het uiterlijk van je vagina. Daarnaast leveren ze genoeg foto’s als vergelijkingsmateriaal om te laten zien dat vulva’s in allerlei verschillende vormen en maten voorkomen. Toch zorgt dat vergelijkingsmateriaal soms ook voor onzekerheden: Sta ik dan wel tussen de foto’s?

De grote vraag blijft: Is mijn vagina dan niet normaal? Ik zal je het geheim maar alvast verklappen. Er bestaat geen normale vulva. Iedere vulva is een uniek sneeuwvlokje in de wereld van geslachtsorganen. Ook die van jou.