Ventoux: Portret van een mannenvriendschap

Mark Middel –

IMG_2392

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fietsen, ouwehoeren en zuipen: de ideale vakantie van menige vriendengroep. In de film Ventoux van regisseuse Nicole van Kilsdonk en scenarioschrijver Bert Wagendorp, keren vier vrienden terug naar de Franse Alpen, dertig jaar na hun laatste fietsvakantie. Ze besluiten wederom de Mont Ventoux te beklimmen, ook wel ‘De Winderige’ genoemd. Het is de natte droom van elke wielrenner om die berg te beklimmen, misschien wel omdat het bereiken van de top betekent dat je onderweg meermalen gestorven bent. De lengte (21 kilometer), het stijgingspercentage (gemiddeld 7,5%) en het lokale weer (hitte en wind) maken de berg tot een van de grootste uitdagingen voor wielerliefhebbers.

De levens van de vier vrienden zijn in de loop der jaren sterk uiteen gelopen. Zo komt de vlotte André rechtstreeks uit de bak en heeft de pedante Joost een miljoenenbeurs gekregen voor onderzoek naar de snaartheorie. Ondanks hun verschillen is de vriendschap gebleven. De vier mannen keren terug om hun gezamenlijke jeugdliefde, de mooie Laura (Maruschka Detmers), te imponeren, maar ook om een trauma te verwerken. Fietsen is daarvoor de beste remedie, omdat alleen op de fiets een echt karakter gescheiden wordt van een grote mond.

Regisseuse Nicole van Kilsdonk droomde er al jaren van om een film te maken over fietsclubjes, mannelijke vriendschap en hun slappe geouwehoer. Voor het scenario werd Volkskrant-columnist Bert Wagendorp gevraagd, die vanwege het lange wachten op subsidies al eerder het gelijknamige boek Ventoux uitbracht. Achteraf een bestseller, wat de bezoekersaantallen voor de film waarschijnlijk goed zal doen.

Het verhaal van de vriendengroep van weleer, dat in de film afgewisseld wordt met het scenario dertig jaar later, wordt gespeeld door een groep getalenteerde acteurs. Zij zijn allen begin twintig en laten in deze film zien dat zij voorin de talentpoule zitten van het acteurspeloton. De ‘oudere’ cast lijkt echter gevangen te zitten in het geschreven scenario. Zo speelt de befaamde Maruschka Detmers de rol van de oudere Laura. Het is de eerste Nederlandse rol voor de bloedmooie actrice die furore maakte in Frankrijk, waar ze haar eerste rol kreeg onder de Franse meesterregisseur Godor. Het scenario laat te weinig ruimte vrij voor Detmers om haar talenten ten volle te etaleren. Ook de rest van de ‘oudere’ cast kreeg te weinig bewegingsvrijheid, wat een gemiste kans is voor de film.

Al met al is het tempo van de film zoals de laatste etappe van de Tour de France: de scenes bewegen kabbelend op dezelfde snelheid voort. Over het algemeen zijn de scenes vrij lang – wat niet hinderlijk hoeft te zijn – en de uitkomsten ervan voorspelbaar, waardoor er soms behoefte is aan wat spanning. Gelukkig weet de kenmerkende mannenhumor de film toch aangenaam te maken. Net als in de laatste Touretappe slaat de film tegen het einde om. Hoe dichter de vriendengroep bij de top van de Mont Ventoux komt, hoe minder je als kijker naar de achterkant van je oogleden probeert te turen. Nicole van Kilsdonk wilde een film maken over fietsen en mannenvriendschap. Het fietsen is in deze film helaas niet meer dan een omlijsting van het mannenvriendschapsportret. De regisseuse belicht de band tussen de mannen dan wel weer van alle kanten. En dat is aardig gelukt.

 

 

 

Mark Middel

" De grootste verandering in de wereld werd teweeggebracht door de uitvinding van de koelkast." – Peter van Rooden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.