Tête à Tet /// Er is leven zonder oude kaas

Peer van Tetterode –

Ik las laatst een cheesy stuk op een ‘verbazing’-site, het was zo’n pagina waar ik me ooit voor heb aangemeld en waar ik vervolgens constant mee wordt lastig gevallen op facebook. Zo’n site met als enig doel om losse feitjes te etaleren als diepe inzichten en mensen te bombarderen met een lege verbazing (vijftien punten die je moet doen om een gelukkig leven te krijgen of zie de wereld in tien watervallen). Volgens het stuk in kwestie bleek dat zestig procent van de wereld lactose-intolerant is. Ik kon me daar nauwelijks iets bij voorstellen. Als er immers bananenrepublieken bestaan dan is Nederland, het land waar ik ben opgegroeid, toch zeker een kaasdictatuur. Ooit, op de basisschool in Haarlem, kende ik een meisje dat geen melk mocht drinken, maar daar houdt het wel mee op. Niet dat mijn kennissenkring een representatief steekproefkader is om conclusies uit te trekken maar het geeft wel aan dat zuivelgebruik eerder regel is dan uitzondering. Een leven zonder oude kaas is voor mij moeilijk voor te stellen.

Met een beetje antropologie van de koude grond kom je d’r wellicht. Bij de buurt-Chinees krijgen we nooit een kaasplank voorgeschoteld met kazen van geiten uit het Altaj gebergte. In India schijnen koeien heilig te zijn voor Hindoes, dus wellicht eten ze hier ook nooit kaas. Van Oegandese kaas heb ik nog nooit gehoord, al heb ik me laten vertellen dat kinderen in Burkina Faso van blikken smeerkaas allerlei motors en fietsen knutselen. Het zou natuurlijk kunnen dat in Zuid-Afrika wel iets gedaan wordt met koeien, knowhow, of gen-overdraagbare tolerantie meegebracht door de Afrikaners, Hollandse Kaapvaarders in de zeventiende eeuw. Giswerk, alweer waardoor ik me de kaas van het brood laat eten.

image002Een beetje nadenken over voedsel is leuk. Dan Jurafsky doet dit al zijn leven lang. In zijn ‘The Language of Food: A linguist reading the menu’, gaat hij na waar voedseltermen vandaan komen en hoe ze etymologisch (de vraag naar de afkomst en de ontwikkeling van een woord) zijn te duiden. Zijn blog, http://languageoffood.blogspot.nl is een aanrader! Hij bespreekt onder andere thee, ketchup, chips en ijs. Ik heb hem geprobeerd te mailen of hij wat over lactosecuriositeiten wil posten, maar het is toch noch toe niet gelukt. Ik hoop dat ik nu wegkom met een kazige handdruk.

Excuses voor het ongemak.

Eén gedachte over “Tête à Tet /// Er is leven zonder oude kaas

  • 3 november 2014 om 00:21
    Permalink

    Bij deze de tweede lactose-intolerante persoon die je kent Peer. 🙂 Benieuwd naar je wekelijkse column, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.