Sinterklaas voor iedereen

Tekst // Jasper Knegt

Voor de familie Klaassen uit Breda is het ieder jaar weer puzzelen met Sinterklaas. Niet door het tijdgebrek of de verandering van het sinterklaasfeest, maar door geldgebrek. Dit gezin moet namelijk rondkomen van 80 euro per week. Om geld op te sparen voor de cadeaus van Sinterklaas, slaan sommige gezinnen zelfs warm avondeten over. Zo ook bij de familie Klaassen.
Stichting Sinterklaasvoorieder1 zet zich in voor arme gezinnen die amper cadeaus voor hun kinderen kunnen betalen. Op het moment van schrijven heeft de stichting al 5512 cadeaus voor 2173 gezinnen bekostigd en draait volledig op de kracht van 182 vrijwilligers. Naast Sinterklaasvoorieder1 bestaat de Sinterklaasbank. Het verschil is dat bij de Sinterklaasbank ouders 25 euro krijgen om cadeaus te kopen door middel van een speciale coupon. Deze coupon kan bij de Intertoys ingeruild worden voor een cadeau. De Sinterklaasbank gelooft namelijk dat door het geven van een coupon het cadeau ook echt terecht komt bij het kind zelf en dat het geld niet aan andere dingen wordt besteed. Sinterklaasvoorieder1 geeft daarentegen geen coupons, maar cadeaus aan de kinderen zelf.
Vorig jaar waren er 277.000 kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, waarvoor het pittig is om Sinterklaas te vieren. Al de stichtingen die zich bezighouden met het bieden van een cadeau aan deze gezinnen, zien het aantal aanvragen voor hulp bij de bekostiging van Sinterklaascadeaus toenemen. Veel van de kinderen kunnen worden teleurgesteld, doordat deze stichtingen de aanvraag voor een Sinterklaascadeau niet aankunnen. Lokale initiatieven komen steeds vaker op, zoals die van Nel en Nico uit het Noord-Groningse Finsterwolde. Zij verzamelen het hele jaar cadeaus, die zij op vijf december aan de kinderen in de gemeente Oldambt uit kunnen delen.
Regelmatig komen deze kinderen op zes december zonder cadeau op school. Hun klasgenootjes hebben vaak dan wel cadeautjes gekregen.

Volgens Het Nederlands Jeugdinstituut kunnen gevoelens van angst, ongelukkigheid en afhankelijkheid toenemen, hoe langer een kind in armoede leeft. Tevens kan er bij deze kinderen sprake zijn van sociale uitsluiting. Doordat ouders weinig geld te besteden hebben, kunnen de kinderen minder goed meekomen met hun leeftijdsgenootjes. Uit een interview met cultureel antropologe Tamara van der Hoek blijkt dat kinderen van 6 tot 16 jaar hun omstandigheden vaak proberen te verbergen. Zij praten hier weinig over met hun vriendjes en ook aan hun ouders willen zij niet laten merken dat zij graag iets willen hebben dat geld kost. Deze doelgroep bestaat vooral uit kinderen die leven in eenoudergezinnen, gezinnen met een niet-westerse herkomst en gezinnen met een laag inkomen.

Een kind kan denken: “Sinterklaas vindt mij niet lief” en dit mag een kind niet denken, zegt Jolanda Hoogenboom van stichting Sint voor elk kind. Veel ouders voelen schaamte om aan te kloppen bij de stichtingen die Sinterklaascadeaus willen verzorgen. Het is voor de stichtingen veel werk om deze ouders te vinden en om hen aan te spreken om zich aan te sluiten.
Zelf kunt u deze kinderen helpen door een donatie te schenken aan één van de bovengenoemde stichtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.