Seksueel consumeren kun je leren
Tekst & beeld // Roos de Wijs
Er bestaan veel verschillende manieren waarop mensen over seks denken. De een ziet het als onlosmakelijk verbonden met de liefde, en weer een ander ziet het hebben van seks hetzelfde als het consumeren van een broodje filet americain.
Deze twee uiteenlopende houdingen die de mens heeft tegenover de ‘daad van de liefde’, ‘neuken’, ‘vrijen’ ofwel ‘geslachtsgemeenschap hebben’ trekken hiermee ook totaal andere relaties aan. Waarschijnlijk kennen we bijna allemaal wel iemand die elk weekend uitgaat met het doel te regelen of te fixen, of elk ander woord dat gangbaar is binnen jouw kenniskring dat de zogenoemde paringsdans kan omvatten. Vaak zijn dit dezelfde mensen die, wanneer ze aan het einde van de avond met lege handen naar huis terug fietsen, teleurgesteld zijn en jammerlijk klagen over hun liefdeloze bestaan.
Toen een van mijn vriendinnen laatst in een club in Amsterdam-West weer eens op de grond lag te tongen met de lokale barman was er nog geen vuiltje aan de lucht. Het was ‘gewoon’ voor de lol, no strings attached. Maar toen dezelfde barman haar de week daarop afwees omdat hij had gehoord dat zij diezelfde avond met een oudere alcoholist in zijn zaak had gezoend, kwam toch het verdriet. ‘Waarom wil niemand mij ooit?’ jammerde ze terwijl ze er nog een grote slok bier achteraan goot.
Dit fenomeen blijft dan ook heel bijzonder. Zoenen, seks en alles er tussenin begint altijd zo gemakkelijk en natuurlijk. Alsof je een broodje filet americain gekocht hebt omdat je daar zoveel trek in had, maar terwijl je hem tegen beter weten in gulzig in je mond propt en doorslikt opeens moet huilen omdat je eigenlijk vegetariër bent en het zielig vindt voor de dieren. Zo lijken mensen ook achteraf toch plots enigszins gehecht te zijn geraakt aan hetgeen wat zij zo gulzig aan het consumeren waren.