#Ploumen4Women: 60.000 euro in vier dagen

Een simpele website, een bankrekeningnummer en een reeks tweets: het zijn de ingrediënten waarmee scenarioschrijver en regisseur Willem Bosch in vier dagen ruim vijfenzestigduizend euro ophaalde. Afgelopen donderdag was de finale van het fundraisinginitiatief #Ploumen4women in Pakhuis de Zwijger. Een avond met waarschuwingen voor het fascisme, Wilders en Trump, maar ook met een verrassend positieve toon.

Tekst: Mark Middel
Beeld: Josia Brüggen

Tien dagen nadat Willem Bosch in een tweetje opriep om geld in te zamelen voor een initiatief van minister Ploumen staat hij als moderator voor een volle zaal in Pakhuis de Zwijger. De driehonderd bezoekers worden bij binnenkomst omringd door fotoportretten van vrouwelijke pioniers. Meteen aan het begin van de avond worden ze gemaand om geld te doneren in de rode melkbus op het podium. En de kenmerkende rode pet van Trumps campagne gaat rond, waarop de tekst ‘Resist’ geborduurd staat. Het zet de toon voor een avond die georganiseerd is om minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking een handje te helpen met haar internationale fonds voor hulp aan vrouwen in ontwikkelingslanden. ‘Het is de bedoeling dat mensen zien dat je geld geeft’, grapt Willem Bosch.

Presentator Willem Bosch
Presentator Willem Bosch

De Global Gag Rule

Op de derde dag van zijn presidentschap besluit Trump om te stoppen met de financiering van organisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden helpen met gezinsplanning. Een bedrag van omgerekend 575 miljoen euro gaat hiermee gepaard, waarvoor voorlichting, anticonceptie en in uitzonderlijke gevallen abortus bekostigd worden. Het besluit van Trump wordt ook wel de Global Gag Rule genoemd, die in 1984 door de republikeinse president Reagan ingevoerd werd. Deze wet schrijft voor dat ngo’s alleen gefinancierd worden door de Amerikaanse overheid op voorwaarde dat ze in andere landen geen abortus uitvoeren of promoten. Het bleek een omstreden wet, die onder republikeinse presidenten nageleefd werd, terwijl de democratische presidenten Clinton en Obama de wet introkken. Een dag na Trumps besluit komt minister Ploumen met het initiatief om een internationaal fonds voor vrouwen in ontwikkelingslanden op te richten, waarmee ze hoopt het gat van 575 miljoen euro te vullen.

E_DSC0548en grap van 60.000 euro

Ploumens initiatief enthousiasmeerde Willem Bosch dusdanig dat hij iedereen op Twitter opriep om een klein bedrag te storten. ‘Je hoopt altijd dat het werkt als je op Twitter dramt en als het niet lukt dan kan je altijd zeggen dat het een grap was’, zegt Bosch in een telefonisch interview. Dat het uiteindelijk een succes werd, had hij niet verwacht: ‘De insteek was om allemaal een rondje te lappen voor Ploumen en toen hadden we binnen een paar dagen 60.000 euro opgehaald’. Dit bedrag overhandigde hij in Pakhuis de Zwijger aan de Rutgers Stichting, die in actie komt voor seksuele gezondheid en rechten. Aan de overhandiging van de cheque ging een heel programma met muziek en sprekers vooraf.

Een oproep om PVV-politici te pesten
De avond, die schuilging onder de naam ‘Resist’, begon met een stevige videoboodschap van 12 Years a Slave-regisseur Steve McQueen: ‘Now is a moment of fascism and the Netherlands may be the next.’ Als hij de zaal niet al stil had gekregen, dan lukte dat schrijfster Roxane van Iperen wel, die na een persoonlijk verhaal opriep om ‘nooit te aanvaarden dat anderen meer te zeggen hebben over het vrouwelijk lichaam dan zijzelf’. Maar de avond stond niet alleen in teken van directe en indirecte waarschuwingen voor Trump en Wilders. Zo gaf rapper Jiggy Djé aan hoe de popmuziek veranderde in de jaren negentig, waarin de boodschap geen universele liefde meer uitdroeg, zoals in de decennia daarvoor, maar steeds meer over individuele liefde ging. Als aanhanger van de eerste sloot hij dan ook af met een positieve noot: ‘Ik ben enthousiast over deze tijd, omdat ik niet kan wachten om getest te worden in mijn geloof in de universele liefde’. De zangeres Linde Schöne vatte de aanleiding voor het evenement treffend samen: ‘Er zijn gewoonweg veel mannen waar je geen baby’s van wilt.’ Na deze avond stopt Willem Bosch niet met zijn initiatief. ‘Je moet aanvoelen hoe lang iets leuk is, dus we kunnen niet elke week een fundraiser doen.’ Deze avond was de eerste in een reeks Resist-festivals, die tenminste doorgaan tot aan de verkiezingen op 15 maart. Daarmee roept hij op om iets te doen: ‘Dat hoeft niet vanuit een zuiver wereldbeeld, je mag ook uit ijdelheid een PVV-politicus pesten.’

Meer weten over het initiatief van minister Ploumen?
https://www.shedecides.com/

Mark Middel

" De grootste verandering in de wereld werd teweeggebracht door de uitvinding van de koelkast." – Peter van Rooden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.