‘Oud-Uva-student Rami Sidky zit onterecht vast in de cel en wordt gemarteld’

Op bevrijdingsdag vorig jaar (2018) staat oud UvA-student Rami Sidky op het internationale vliegveld in de Egyptische hoofdstad Caïro. Als gitarist van indie-rockband: Jami and the Saint, had hij net zijn eerste concert gespeeld in Beirut, wanneer hij de politie op het vliegveld ziet naderen. De politie vertelt, volgens mede-bandlid Jimi Elgohary in de NRC,  dat ze hem kort willen spreken en dat hij daarna weer naar huis kan gaan.

Tekst // Jasper Knegt

Beeld // Isabelle van Rossen

De gevangenis

Sinds 5 mei 2018 zit Rami Sidky vast in de Egyptische Tora gevangenis. Deze gevangenis is berucht doordat er teveel mensen tegelijk in een kleine cel worden gestopt. De Brit Alisdare Hickson, die 54 dagen in deze gevangenis heeft doorgebracht, vertelt concreet aan de Australische nieuwszender News.com.au. wat de situatie is binnen deze gevangenis. Volgens Hickson was er sprake van een voedseltekort, ruimte om te bewegen, medische ondersteuning en er vonden geregeld vechtpartijen plaats tussen de gevangenen.

Rami wordt verdacht van het bijdragen aan het nummer: Balaha, dat dadel betekent. Dit nummer is te beschouwen als een protestlied tegen het beleid van de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi. Het nummer is geschreven door, de in Zweden woonachtige muzikant, Ramy Essam. Essam is vooral bekend door zijn optredens tijdens de Arabische lente op het Tahrirplein in Caïro.

Rami Sidky speelde in 2013 in de band van Essam, maar is vervolgens individueel verder gegaan met het maken van muziek. Rami wordt alsnog verdacht van het meewerken aan het nummer: Balaha, en hierdoor het beledigen van de president al-Sisi. Rami heeft niet aan dit nummer bijgedragen en tevens wordt hij niet in de credits van dit nummer genoemd. Volgens Amnesty International wordt Rami Sidky door de Egyptische overheid verdacht van het beledigen van de president en de deelname aan een terroristische groepering.

Het nummer Balaha waardoor Rami opgepakt is: https://www.youtube.com/watch?v=FjBd_rvZr4U

De actie om Rami vrij te krijgen

Rami heeft volgens Amnesty geen recht op een advocaat en deelt zijn cel met vijf anderen. Hij wordt in de Tora gevangenis gemarteld en moet slapen op een betonnen vloer. Ook heeft hij depressies, angstaanvallen en is dagenlang vastgebonden geweest. Door deze situatie is zijn fysieke en mentale staat zo verslechterd, dat momenteel zijn leven in gevaar is. Op 9 februari dit jaar, werd het voorarrest van Rami met 45 dagen verlengd.

Docent Vivienne Matthies-Boon van de faculteit politicologie, en junior docent Marieke Bakker voeren een campagne voor de vrijlating van Rami. Aan de Folia vertelt Vivienne dat ze een internationale campagne zijn begonnen in de hoop om zoveel mogelijk aandacht te genereren voor de zaak. Dit heeft geresulteerd in een actieweek op de Uva voor Rami. Op 09 mei 2019 bracht de NOS het nieuws dat er al 42.000 handtekeningen voor de petitie om Rami vrij te krijgen zijn verzameld.

De petitie staat nog steeds online en kan nog steeds ondertekend worden op:

https://secure.amnesty.nl/petitie_sidky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.