Forever Old

‘Wees aardig tegen anderen en behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden’. Het zou tegelwijsheid kunnen zijn, maar het is het advies van Gertrude Weaver om oud te worden. De Amerikaanse Weaver, die met 116 jaar de oudste mens ter wereld was, kon niet lang als raadgever dienen: 4 dagen nadat ze de titel in ontvangst nam, kwam ze te overlijden en kreeg Sussanah Jones de eer.

Wie op zoek gaat naar artikelen over de oudste mens, ontdekt dat er maandelijks nieuwe berichtgeving is over de langstlevenden der aarde. Het internet barst van de goede raad om de volgende eeuwwisseling mee te maken, eindeloze lijsten van mensen die de 110 zijn gepasseerd (de zogenaamde supercentenarians) en eisen waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de prestigieuze titel ‘oudste mens ter wereld’. Het belangrijkste bewijs voor erkenning van de extreme ouderdom is een geldige geboorteakte; en dat is ook direct een punt van controverse. Zo zijn er verschillende oudjes die claimen veruit het langst op deze planeet rond te lopen, maar niet beschikken over betrouwbaar bewijs. Het levert bizarre verhalen op: over een Braziliaan van 131 jaar met een dertigjarige dochter, en een Mexicaanse die haar geboorteakte, waarop staat dat ze in 1887 is geboren, tijdens een verhuizing is kwijtgeraakt.

Niet alleen op internet, ook in onze ‘echte’ samenleving vinden we een aantal opvallende zaken als het om leeftijd gaat. Hoewel sommige mensen erbij zweren nooit oud te willen worden, is ‘zo oud mogelijk’ een veelgehoorde kinderdroom. Ikzelf ben geboren in 1996 en hoewel supercentenarian niet mijn doel is, lijkt het meemaken van de 22ste eeuw toch wel een aardig doel. Toen Acda en De Munnick nog samen waren, illustreerden ze de deze wens in Het regent zonnestralen: ‘en van al zijn jongensdromen, was alleen het oud worden gehaald.’ Een groot aantal lentes jong wordt op uitbundige wijze gevierd met speciale aandacht. Wanneer iemand mededeelt dat een grootouder is overleden, volgt altijd de vraag wat de leeftijd van de betreffende persoon was. De dood is minder erg als die op een late leeftijd komt. Hoe hoger de leeftijd van de overledene, hoe minder erg we zijn/haar dood lijken te vinden.

Golden Years - Dean Bradshaw
Golden Years – Dean Bradshaw

Terug naar Susannah Jones, die al ruim een eeuw lang zweerde dat het dagelijks eten van vier plakken bacon de sleutel tot succes was. Toch is ook Jones niet meer in het bezit van de titel. Emma Moreno, een stokoude Italiaanse van 116-jaar, heeft Jones na korte tijd opgevolgd. De snelle opeenvolging van overlijdende oudste mensen zette Nu.nl aan tot het artikel ‘Oudste persoon ter wereld gaat steeds vaker dood’. Dat klinkt gek, maar omdat men de titel ‘de oudste’ op steeds hogere leeftijd krijgt, is de kans dat zo iemand vlug komt te overlijden groter. Leuke kwinkslag: technisch gezien gaat de oudste persoon ter wereld nooit dood, omdat er altijd een kakelverse bejaarde klaarstaat wanneer het licht bij de oudste uit gaat.

Mocht je nu zelf de ambitie gekregen hebben om de oudste te worden, dan zijn ‘Vreugdevol roken’, ‘twee rauwe eieren per dag eten’ of ‘veel lingerie dragen’ slechts een handjevol adviezen van de officieel erkende grootmeesters. En als je nog steeds van mening bent dat een kort leven een beter idee is, is het nog altijd leuk om te lezen hoe anderen zo oud geworden zijn.

 

Josia Brüggen

"Dirt is matter out of place." - Mary Douglas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.