Oneindige wateren, uitgestrekte stranden en hoge heuvels

De Nederlandse vakantie in beeld

Tekst en beeld: Sam van den Nieuwenhof

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’, klonk het uit de mond van mijn vader toen we laatst met het gezin een weekendje aan het vertoeven waren in de heuvels van Limburg. Waarschijnlijk doelde hij op de ‘Cauberg’, gelegen in het plaatsje Valkenburg, die als berg bestempeld is en daardoor fungeert als toeristische trekpleister. De Cauberg, die zo’n 135 meter hoog is, staat daarbij niet eens in de top tien van hoogste punten van Nederland. Het optimisme van Nederland en haar bevolking om de vele heuvels in Zuid Limburg als ‘berg’ te definiëren, zorgde in eerste instantie dan ook voor een wat ongemakkelijk gevoel bij mij en mijn familie. Toch heeft dit gevoel na drie dagen wandelen, fietsen en rondrijden door deze ‘bergen’ plaatsgemaakt voor een zeer heugelijk en waarderend gevoel voor de natuur die ons land bezit.

Het bijzondere en mooie aan de coronacrisis, waarmee we in juli 2020 nog steeds te maken hebben, is de liefde die ontstaat voor de kleinere dingen in het leven. De lust om ver te reizen heeft bij mij plaatsgemaakt voor een meer zelfbewuste houding omtrent het boeken van vluchten om ‘nieuwe plekken te ontdekken’. Het is helemaal niet nodig om ver te vliegen om een leuke tijd te hebben. Kijk om je heen, fiets een keer wat verder dan naar de supermarkt of de sportschool. Pak de trein of auto en ontdek wat er allemaal te zien en bewonderen is in Nederland. Deze zomer vond ik de liefde en waardering voor de Nederlandse natuur terug in vijf verschillende provincies: Limburg, Zeeland, Drenthe, Friesland en Gelderland. Het bijzondere heuvellandschap in Limburg, de uitgestrekte lege stranden in Zeeland, de prachtige Veluwe in Gelderland, de groene rustige omgeving in Drenthe en de oneindige wateren in Friesland hebben allen hun eigen karakter en bijzonderheden die samen een heel divers vakantieland vormen.

De ongewone situatie die gecreëerd is door een virus heeft veel mensen doen beseffen dat we even een stapje terug moeten doen. Even een jaar geen Boeing 747 nemen om aan de Costa Brava te liggen, lijkt mij een zeer belangrijk en haalbaar streven. Het feit dat velen van ons die Boeing 747 al te vaak hebben gepakt, heeft er mede voor gezorgd dat er een klimaat in Nederland is ontstaan waarbij de afgelopen zomers hittegolf na hittegolf over ons heen kwam en het warmterecord van 38,6 graden uit 1944 met een halve graad werd verbroken. Voor de zon en warmte is het dus ook niet noodzakelijk om een Ryanair-vlucht naar Griekenland te boeken. Met een beetje geluk kan je ook dit jaar weer een lekkere strandvakantie boeken op één van de eilanden in de Waddenzee of op één van de vele mooie duincampings die ons land bezit. En onthoud: wie het kleine niet eert.. is het grote niet weerd.