Natuurlijk Antropologie /// Duurzaamheid op de Universiteit

Sacha Tijmstra –

Duurzaamheid op de universiteit.

Dat rijmt. Of toch niet?

Afgelopen week zat ik samen met Esmee Kooijman, de voorzitter van de SFSA: Students for Sustainability Amsterdam. Nooit van gehoord? Ik dus tot voor kort ook niet, en dat voor een student die graag bezig is met duurzaamheid. Diezelfde dag woonde ik samen met Esmee een brainstorm over duurzaamheid op de UvA bij. De hoogste tijd dus om voor al mijn duurzame medestudenten duurzaamheid op de universiteit eens te belichten.

De meeste studenten die zich bezighouden met duurzaamheid op de UvA zijn Future Planet Studies-studenten of doen de (vervolg-) master Aardwetenschappen. Blijkbaar is duurzaamheid bijna binnen elke studie schrikbarend afwezig. In antropologie komt het thema kort aan bod tijdens ontwikkelingsvakken, maar ook daar is het miniem. Vandaar dat ik mijn heil ga zoeken in Canada, daar snappen ze het namelijk wel. Maar waarom doet de UvA dit niet? Duurzaamheid is namelijk een zeer multidisciplinair thema met oplossingen die kennis van evenveel disciplines vraagt. Hierbij dus een pleidooi voor alle antropologiestudenten die dit lezen en denken: ik wil meer met duurzaamheid doen. Ga bij SFSA!

Voor nu zal ik jullie duurzaamheidsleken een crash course geven in duurzaamheid. Duurzaamheid gaat in grote lijnen over het bevredigen van de behoeften van de huidige samenleving op een manier zodat de behoeften van de toekomstige samenleving ook nog bevredigd kunnen worden. Omdat deze breed interpreteerbare definitie sinds zijn ontstaan in 1979 nogal eens misbruikt is in het voordeel van economische groei, behoeft deze definitie naar mijn idee enige specificatie. Duurzaamheid gaat over het beschermen van het milieu en het verminderen van armoede en ongelijkheid zonder economische stabiliteit in gevaar te brengen. In de praktijk betekent duurzaamheid op de universiteit dus klimaatneutrale gebouwen, afvalscheiding, zonnepanelen, energiebesparing, waterbesparing en dergelijke, maar dus ook vakken over duurzaamheid om studenten te onderwijzen.

Dan nu even terug naar de SFSA, want wat doen zij dan precies? Wellicht heb je weleens van Greendocs gehoord: een keer per maand organiseert SFSA een filmavond in CREA over duurzame onderwerpen. Verder houdt SFSA zich veel bezig met het beleid van de UvA: ze proberen te zorgen voor duurzame catering, meatless Fridays en afvalscheiding. Ook pleiten ze voor een green office: een consultatiebureau die duurzame projecten uitvoert binnen de universiteit. Bijna alle universiteiten in Nederland hebben er al een, maar de UvA wil er niet aan.

Geen rijmpje dus, duurzaamheid op de universiteit. Nog niet, in ieder geval, maar er wordt constant aan gewerkt door verschillende mensen binnen en buiten de UvA. Alle hulp en aandacht is echter welkom. Kijk dus eens op www.sfsa.nl om meer te leren over deze vereniging en duurzaamheid als je mee wilt werken aan een duurzame toekomst van de UvA!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.