Natuurlijk antropologie /// De economie moet anders en de antropoloog weet hoe

Sacha Tijmstra –

Ik las vanmiddag een artikel uit The Guardian en kreeg een aanval van enthousiasme en blijdschap – diegenen die mij kennen weten hoe dat eraan toe gaat (denk vooral aan lachen, woordkots en hoge geluidjes) – omdat ik me weer eens bedacht wat het toch een feestje is om antropoloog te zijn. En dan vooral in een tijd waarin we beseffen dat we van alles anders moeten doen om een beetje zonnige toekomst voor onze kleinkinderen over te houden. Dit besef wordt mij soms wekelijks gegeven, zoals de charismatische spreker Thomas Hylland Eriksen op het Kwakiutl congres van afgelopen dinsdag nog deed. Hij sprak over de noodzaak voor antropologen om zich in de toekomst onder andere te focussen op het lokaler maken van sociale systemen om verschrikkelijke dingen als global warming en mondiale ongelijkheid tegen te gaan. En laat ik daar nou net een essay over hebben geschreven – zie mijn artikel over voedselzekerheid die dient als uittreksel daarvan.

Terug naar het artikel uit The Guardian, wat zich titelde: Beyond capitalism and socialism: could a new economic approach save the planet?” Het antwoord op deze vraag was volgens de denktank Capital Institute: holisme –  zo’n woord waar mijn antropologisch hart sneller van gaat kloppen. Ze beargumenteren dat het zien van de economie als onderdeel van een groter web van relaties en dynamieken zorgt voor een economie die geen ongelijkheid en milieuproblemen veroorzaakt. Het zou namelijk voor de realisatie zorgen dat het beschadigen van een deel uiteindelijk alle delen kan beschadigen. In de praktijk betekent dit van alles, bijvoorbeeld meer circulaire economie initiatieven, waarbij zoveel mogelijk hergebruikt wordt, en nog meer duurzame probeersels.

11198874_895819657141091_1991835113_n

Verder staat diversiteit bij de onderzoekers hoog in het vaandel. Each community consists of a ‘mosaic of peoples, traditions, beliefs, and institutions uniquely shaped by long term pressures of geology, human history, culture, local environment, and changing human needs.’” Een denkbeeldig *ting, ting, ting, JACKPOT* valt niet uit mijn hoofd te houden. Alweer raak voor de antropologen! Duh, wisten we allang natuurlijk.

Daar ik laatst hoogte kreeg van een circulaire economie challenge hier in Amsterdam, de Amsterdam Circular Challenge, doet het mij in ieder geval goed te merken dat dit idee in Nederland al opgepakt is door bijvoorbeeld Waternet, Alliander en de Gemeente Amsterdam. Wat dat betreft is het artikel van The Guardian erg actueel. Hoewel, misschien zelfs alweer achterhaald, want dat holisme en diversiteit belangrijk zijn wisten antropologen toch al jaren?

Een goede reden dus om als antropologen het voortouw te nemen in deze nieuwe discussies. Het idee van holisme als nieuw economisch is namelijk leuk en aardig, maar ik denk dat economen alle hulp kunnen gebruiken van ons antropologen om de specificaties ervan in te zien. Eerste beer op de weg: een verandering van een economisch systeem kan niet gepaard gaan zonder een verandering van een politiek systeem. Holistisch hè, daar heb je het al.

Ik maak ondertussen nog een sprongetje van geluk.
Het artikel uit The Guardian vind je hier:

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2015/apr/21/regenerative-economy-holism-economy-climate-change-inequality?CMP=share_btn_fb

Meedoen met de Amsterdam Circular Challenge? Meer informatie vind je hier: http://sustainablemotion.nl/events/amsterdamcircularchallenge/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.