In beeld: Diemen protesteert tegen biomassacentrale

Klimaatbeschermers van Code Rood en Rhythms of Resistance verstoren afgelopen donderdag op feestelijk wijze de raadsvergadering in Diemen. Tijdens deze vergadering gaf de gemeenteraad uiteindelijk een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af aan Nuon/Vattenfall, wat betekend dat de bouw van de biomassacentrale in Diemen een stap dichterbij is. Visueel antropoloog Yalou van der Heijden sloot zich aan bij de klimaatbeschermers.

De bewoners van Diemen en Amsterdam IJburg uiten al langere tijd hun zorgen over de beoogde centrale. Onder meer omdat de verbranding van biomassa zorgt voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook draagt het bij aan wereldwijde ontbossing met als gevolg een verlies aan biodiversiteit. Daarnaast veroorzaakt biomassa meer CO2 uitstoot dan steenkool.

Tijdens de verstoring van de vergadering verzochten de klimaatbeschermers de gemeenteraadsleden om naar huis te gaan. Verder eisen ze dat Minister Wiebes stopt met het vertrekken van subsidies aan biomassa-projecten en het geld reserveert voor woning isolatie en duurzame alternatieven voor aardgas.

.

Yalou van der Heijden

The ‘earth’ without ‘art’ is just ‘eh’ – Banksy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.