Cultuur met een kleine k /// Culinair Amsterdam

Chris Hellwig –

De simpelste manier om Nederland van een multiculturele samenleving te beschuldigen is via de eetgelegenheden in de stad. Deze, in mijn ogen, aanwinsten geven kleur aan ons voedselpalet en zijn een mooi voorbeeld van transnationalisme.

Zo ben ik laatste bij een nieuw concept gaan eten, gebaseerd op bekend fenomeen. De meeste Amsterdammers zijn wel bekend met het concept Yskuipje, wat in de winter verandert naar Stamppotje. Dit meer dan Nederlandse bedrijf specialiseert zich in seizoensspecifieke afhaal om zo aan de klimatologische behoefte (van de klant) te voldoen. Nu is er op het Beukenplein 15 een soort Yskuipje geopend met een transnationale draai. Deze gelegenheid noemt zichzelf Ijsboefje in de zomer en Curryboefje in de winter.

Ik heb de zomerversie gemist door een suikerfetisj die ik alleen met fruit wil bevredigen, maar het Curryboefje wilde ik wel proberen. Bij binnenkomst snoof ik meteen de geur van specerijen en riksja’s op. De zomerse ijsbakken lagen nu vol met rijst, kip met kokos, linzen spinazie Dal en een soort lamstoofpot, sorry de inheemse naam is mij even ontschoten. Op de trap stonden rijen met doe-het-zelf zaai paketten en de muren waren stijlvol volgehangen met Indiaas schoon. Achter de Bali stonden twee Nederlands voorkomende dames te scheppen.

Een van de twee vertelde dat zij met een Indiase man getrouwd is en daar lang heeft gewoond. Haar kennis over tot onderdeel van Indiase cultuur was onvermijdelijk. Ze vertelde dat in de zomer deze zaak gerund wordt door een vriendin van haar die uit een Italiaanse ijsfamilie komt. Een opstartend bedrijfje, dat volgens een succesformule, klanten om kwaliteit laat terugkomen. Dus ik alles proeven, en was meteen verkocht.

Dit intitiatief is een aanrader voor liefhebbers van pittig, mild en liefdevol Indiaas eten. De locatie zit vlak bij Roeterseiland, een stukje verder dan het Oosterpark, dus als je even een cultureel verantwoorde oppepper nodig hebt, leeg je maag en spring op de fiets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.