Bill Klinton: de held van Kosovo

Bill Klinton: de held van Kosovo

Tekst: Eva Frijns

Beeld: Holger Olofsen

Wanneer je door Prishtina, de hoofdstad van Kosovo, loopt zijn de odes aan de Verenigde Staten en met name Bill Klinton bijna niet te missen. Een van de belangrijkste straten is dan ook de Bulevardi Bill Klinton, met daarop een prominent standbeeld van Klinton. De winkel naast het standbeeld, is de  ‘Hillary’ waar onder andere de herkenbare mantelpakjes van Hillary Klinton worden verkocht. Foto’s van Hillary die op bezoek is in de winkel, hangen prominent in de winkel.

       

Kosovo heeft haar onafhankelijkheid van Servië in 2008 uitgeroepen en is hiermee het nieuwste, onafhankelijke land in Europa. Net als meer dan de helft van de landen die bij de Verenigde Naties zitten, erkent Servië Kosovo niet als onafhankelijk land.

Aan deze onafhankelijkheidsverklaring gingen verschillende, bloedige conflicten tussen Kosovo en Joegoslavië aan vooraf. Zo vond er in 1998 en 1999 een grote oorlog plaats tussen het leger van de Federale Republiek Joegoslavië en het bevrijdingsleger van Kosovo. Deze oorlog vond plaats naar aanleiding van de opgelopen spanningen tussen de twee groepen, waarbij voormalig Joegoslavië onder leiding van Milošević onder andere werd beschuldigd van etnische zuivering. Vanaf maart 1999 kreeg het bevrijdingsleger luchtsteun van de NAVO, Bill Klinton was hier een van de belangrijkste voorstanders van.

Deze hulp van de NAVO was controversieel doordat het bijvoorbeeld niet gesteund werd door de VN en tot bijna 500 burgerdoden leidde. Toch wordt dit door vele Kosovaren gezien als een van de grootste, al dan niet de grootste, heldendaad. Deze heldendaad van Bill Klinton werd niet alleen geëerd door middel van een standbeeld, maar werd ook in de media op verschillende manieren geuit. Bijvoorbeeld in het nummer “Thank You USA” van Armed Miftari Mendi, wordt de heldenstatus van Bill Klinton duidelijk. De manier waarop de VSin dit nummer wordt weergegeven is erg representatief voor het algemene beeld
wat er in Kosovo heerst, een echte must-see!

Ook in de afgelopen jaren is de dankbaarheid voor de steun van de VS vanuit vele Kosovaren nog sterk aanwezig. In 2019 stond nog een gigantisch spandoek op het parlementsgebouw op het centrale plein in Prishtina in 2019 met onder andere de tekst, “Kosovo will always be grateful”.

De presidenten die Clinton opvolgden, konden ook rekenen op veel sympathie. Zo is naar George Bush ook een straat vernoemd, namelijk de Bulevardi Xhorxh Bush (de Albanese spelling van zijn naam). President Trump ontving veel beterschapswensen uit Kosovo na de bekendmaking van zijn besmetting met het coronavirus. Zo stond er onder andere langs de belangrijkste snelweg een gigantisch billboard met de tekst “Get Well Soon Mr. President. You are in our thoughts”. Toch zal niet snel getipt kunnen worden aan het succes van de grote held Bill Klinton.