Anthro Screening Room: Unless the water is safer than the land

Tekst /// Nina Eshuis

Beeld /// Chris Hellwig

‘Whenever someone asks asylum, they treat you bad. Yes, they treat you bad.’ Het is een donderdagmiddag en ik kom (iets te laat) binnen in de common room op de vijfde verdieping, het domein van de docenten antropologie. Op zo’n wit scherm waar we normaal gesproken naar een PowerPoint van een docent staren, is nu de film Unless the water is safer than the land te zien.

Ik ben bij een filmvertoning van de Anthro Screening Room, een maandelijkse bijeenkomst georganiseerd door studenten en docenten visuele antropologie. De film die wordt vertoond is een visueel antropologische film over unaccompanied minor refugees. De ruimte is vol met docenten en een paar studenten, die allen aandachtig naar de film kijken. De film is opgenomen in Griekenland en Duitsland en vertelt het verhaal van verschillende minderjarige vluchtelingen. We horen geen stemmen en we zien geen gezichten, de ondertitels vertellen het verhaal. Indrukwekkende beelden komen voorbij: we zien het onderlijf van iemand die in de laadruimte van een vrachtwagen zit, iemand die gedwongen wordt zich uit te kleden voor controle, een afgelegen stuk land met een hek.

De beanthro screening 3elden zijn zo geschoten en gemonteerd dat je het gevoel krijgt dat je in de huid kruipt van de vluchteling, wat  voor een beklemmend gevoel zorgt. Een maand lang bracht Arjang Omrani, de regisseur van de film, intensief tijd door met de minderjarige migranten, vertelt hij de zaal na afloop. Hij vroeg ze wat zij graag zouden delen, wat zij belangrijk zouden vinden om te delen en vormde die verhalen om tot een film.

 

 

anthro screening 2
De Anthro Screening Room is een echte aanrader voor liefhebbers van visuele antropologie, al is het door studenten nog niet echt gevonden, te zien aan de gemiddelde leeftijd in de zaal. Niet alleen staan er mooie films op het programma, ook is het een leuke mogelijkheid om kennis te maken met docenten (visuele) antropologie of om na afloop van de film in discussie met ze te gaan. Daarbij kan je bij de Anthro Screening Room op kosten van de UvA een (alcoholische) versnapering nuttigen, want ook met de snacks zat het die middag wel goed. Hou de Facebook-pagina van de Anthro Screening Room in de gaten voor komende bijeenkomsten.

Enthousiast geworden? De volgende screening is op donderdag 2 juni, om 17:00 in REC B5.12

Nina Eshuis

"Anthropology demands the open-mindedness with which one must look and listen, record in astonishment and wonder that which one would not have been able to guess." – Margaret Mead

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.